افسردگی نوجوانان یکی از دغدغه بسیاری از والدین در زمان رشد فرزندانشان است. از این رو در این مطلب سعی کردهایم علائم و نشانه های افسردگی نوجوانان را مورد بررسی قرار دهیم تا به کمک آنها و مراجعه به روانشناس بالینی بتوانید به بهترین نحو به فرزند خود کمک کنید.
درک افسردگی نوجوانان
دوران نوجوانی می تواند بسیار سخت باشد. در بسیاری از موارد افسردگی نوجوانان بسیار بیشتر از آنچه تصور می کنیم شایع است. چرا که این بیماری در این سن فرد را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد.
در حقیقت، تخمین زده شده است که از هر پنج نوجوان از هر قشر یک نفر در دوره ای از نوجوانی دچار افسردگی می شود. با این حال، در حالی که افسردگی کاملا قابل درمان است، اکثر نوجوانان افسرده هرگز از کسی کمک نمی گیرند.
افسردگی نوجوانان حالتی فراتر از بدخلقی آنها است. این یک مشکل جدی مربوط به سلامت روان است که بر همه جنبه های زندگی یک نوجوان تأثیر می گذارد.
خوشبختانه افسردگی قابل درمان است و والدین در این زمینه می توانند به فرزندشان کمک کنند. عشق، راهنمایی و حمایت نوجوانان می تواند تا حد زیادی به وی کمک کند تا بر افسردگی غلبه کند و زندگی اش را دوباره به مرحله درست برساند.
آیا نوجوان من دچار افسردگی است؟
علیرغم اینکه گاهی اوقات در دوران نوجوانی انتظار بدخلقی و کج رفتاری وجود دارد، اما افسردگی نوجوانان چیز دیگری است. تأثیرات منفی افسردگی در دوران نوجوانی بسیار فراتر از خلق و خوی مالیخولیایی است.
افسردگی می تواند ذات شخصیت نوجوان شما را از بین ببرد و باعث ایجاد احساس غم، ناامیدی یا عصبانیت شود. بسیاری از رفتارها یا نگرش های سرکش و ناسالم در نوجوانان می تواند نشانه افسردگی باشد. موارد زیر برخی از روش های تخلیه هیجانی نوجوانان برای تلاش به منظور مقابله با درد عاطفی خودشان است:
- ایجاد مشکل در مدرسه
افسردگی می تواند باعث مشکل کمبود انرژی و تمرکز شود. در مدرسه، این امر ممکن است منجر به ضعف در هشیاری، افت نمرات یا ناامیدی از انجام تکالیف مدرسه در یک دانش آموز با سابقه مثبت شود. - گریختن و فرار
بسیاری از نوجوانان افسرده از خانه فرار می کنند یا در مورد فرار صحبت می کنند. چنین تلاشهایی معمولاً به نشانه فریادی برای کمک است. - سوء مصرف مواد مخدر و الکل
نوجوانان در تلاش برای خود درمانی افسردگی، ممکن است از الکل یا مواد مخدر استفاده کنند. متأسفانه سوء مصرف مواد مخدر فقط اوضاع را بدتر می کند. - عزت نفس پایین
افسردگی نوجوانان می تواند احساس زشتی، شرم، شکست خوردگی و بی لیاقتی را تحریک و تشدید کند. - اعتیاد به تلفن های هوشمند
نوجوانان ممکن است برای فرار از مشکلات خود به شبکه های اجتماعی پناه ببرند. اما استفاده بیش از حد از تلفن های هوشمند و اینترنت فقط باعث انزوا و افسردگی بیشتر آنها می شود. - رفتار بی پروا
نوجوانان افسرده ممکن است رفتارهای خطرناک یا پرخطری مانند رانندگی بی پروا، مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و رابطه جنسی پر خطر داشته باشند. - خشونت
برخی از نوجوانان افسرده ممکن است پرخاشگر و خشن شوند.
افسردگی نوجوانان همچنین با تعدادی از مشکلات دیگر سلامت روان از جمله اختلالات تغذیه ای و آسیب به خود همراه است. در حالی که افسردگی می تواند درد بزرگی برای نوجوان شما ایجاد کند و زندگی خانوادگی روزمره را مختل می کند، کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای کمک به فرزندتان در جهت بهبود این احساسات انجام دهید. بنابراین اولین قدم این است که یاد بگیرید افسردگی نوجوانان چیست و در صورت مشاهده علائم هشدار دهنده چه باید کرد.
علائم و نشانه های افسردگی نوجوانان
بر خلاف بزرگسالان که به تنهایی توانایی جستجوی کمک را دارند، نوجوانان تنها به والدین، معلمان یا سایر مراقبان خود متکی هستند تا رنج آنها را تشخیص دهند و از آنها کمک لازم را بگیرند.
اما این کار همیشه آسان نیست. اولین مورد اینکه نوجوانان مبتلا به افسردگی لزوماً غمگین به نظر نمی رسند. در عوض، ممکن است برجسته ترین علائم شامل تحریک پذیری، عصبانیت و آشفتگی باشد. از دیگر نشانههای افسردگی نوجوانان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غم یا ناامیدی
- تحریک پذیری، عصبانیت یا خشم
- گریه مکرر
- کناره گیری از دوستان و خانواده
- از دست دادن علاقه به شرکت در فعالیت ها
- عملکرد ضعیف در مدرسه
- تغییر در عادات غذایی و خوابیدن
- بی قراری و تحریک پذیری
- احساس بی ارزشی و گناه
- عدم اشتیاق و انگیزه
- خستگی یا کمبود انرژی
- مشکل در تمرکز
- دردهای بدون دلیل
- افکار مرگ یا خودکشی
از طریق درمان های افسردگی از نوجوان خود حمایت کنید
همانطور که نوجوان افسرده شما طول درمان خود را طی می کند، مهمترین کاری که می توانید انجام دهید این است که به او اطلاع دهید که برای شنیدن صحبت هایش و پشتیبانی از او در کنارش هستید. اکنون بیش از هر زمان دیگری، نوجوان شما باید بداند که برای او ارزش، پذیرش و مراقبت قایل شده اید.
او را درک کنید. زندگی با یک نوجوان افسرده ممکن است دشوار و طاقت فرسا باشد. در بعضی مواقع، ممکن است دچار احساس خستگی، طرد شدن، ناامیدی، بدتر شدن یا مواردی دیگری از احساسات منفی شوید. در طول این زمان مهم است که به یاد داشته باشید کودک شما از روی عمد این رفتار را انتخاب نکرده است. نوجوان شما رنج می برد، بنابراین تمام تلاش خود را انجام دهید تا صبور باشید و او را درک کنید.
خودتان را درگیر درمان کنید. مطمئن شوید نوجوان شما، چه در دوره مشاوره شرکت میکند. چه داروی تجویز شده را به درستی مصرف میکند و تمام دستورالعمل های درمانی را دنبال می کند. تغییرات وضعیت نوجوان خود را پیگیری کنید و در صورت بدتر شدن علائم افسردگی با پزشک تماس بگیرید.
صبور باشید. ممکن است راه بهبودی نوجوان افسرده شما پر از دست انداز باشد، بنابراین صبور باشید. از پیروزی های کوچک شاد شوید و برای شکست های گاه و بیگاه آماده شوید. مهمتر از همه، خودتان را قضاوت نکنید و خانواده خود را با دیگران مقایسه نکنید. تا زمانی که تمام تلاش خود را می کنید تا کمک لازم را به نوجوان خود برسانید، وظیفه خود را به درستی انجام می دهید.